Center Parcs – Woburn Forest

We were delighted to be able to submit a proposal to supply 50 bins to the brand new Center Parcs Village; Woburn Forest (Which opened in spring 2014) Center Parcs is a quality brand with a good reputation of high values; they pride themselves on protecting the environment they operate in, always trying to be sympathetic to the natural surroundings in every way possible. With this brief in mind and although Center Parcs is a client we know well, we didn’t want to make any assumptions so we presented them with a selection of options. As predicted they chose the Arbour with Forest (sawn softwood) inserts giving a natural look to the finished units, powder coated in RAL 6012 the standard green used across their sites.

Center Parcs – Woburn Forest

Cirencester Skate Park

Our head office is based in Cirencester and we have lived here for over 25 years. Our children have all grown up here so it is a place close to our hearts. Being involved in local projects and charities is important to us not only as a company but also personally. We have seen this project start as a dream years ago and after 8 years of hard work by many people in pressing, consultation, planning and raising funding, it was finally a reality. We really wanted to get involved and are very glad we did because it was a really fun and exciting project for us.

As a public space we knew they would require bins so we asked if we could donate one to the park. The Town Council were delighted and accepted our offer so we put our creative heads together and in consultation with the Town Council we looked at what would be the best fit for the site.

It would need to be strong, vandal and fire proof and we believed it could be susceptible to graffiti as the art form is very much part of the skate scene. This is where the idea really started to take shape…why not have a graffiti bin and we could run a competition for local youngsters to submit artwork. Then winning entry could be transferred onto the bin by professional graffiti artists.

We went for a galvanised, Open Unit with Top Cat (square hollow steel) inserts to give us a completely robust bin that is rust proof and is a blank canvas for the graffiti artist we asked Dan Sterling, artist and skater, Gaz the owner of our local skate shop Decimal, and Lottie representing BandB to be our panel of judges.

The competition ran for a month, we had 35 fantastic entries, making the judges job quite a hard task. In the end there were two winners, Felix’s fabulous design for the body and Jess’s creative design for the lid. We brought in TheVisualDrop to transfer the entries onto the bin and everyone was delighted with the results.

Cirencester Skate Park
Forestry Commission - Cannock Chase Forest

Forestry Commission - Cannock Chase Forest

This is where it all started back in October 2010, our first bin customer. We had developed our first model, the Arbour; it was time to present it to companies that operated within rural locations. Using our experience working with holiday and country parks we knew this type of location generally prefer wall or post mounted bins. The Arbour was developed with this in mind.

We personally contacted a range of companies and organisations to explain our concept and gain any feedback they might have for us, at BandB we believe feedback is our greatest friend, especially negative feedback as it helps us to continually improve and develop.

Cannock Chase were looking to update their bins on site and were very interested in our product. Our design specifically enabled them to use timbers and colours that are sympathetic to their natural surroundings helping them blend into the environment and not be the eyesore that bins can sometimes be.

After listening to their requirements we put a proposal to them to use Woodland (treated half round timber) inserts and a dark green powder coated finish. They were pleased with the design and ordered 10 units.

Follow up…As part of our customer service and continual development, we call customers to ask how they are getting on with the product and if there are any issues they want to discuss with us. Three years on the bins were in great shape and working order. They raised a couple of issues. They felt the lid was quite heavy when lifted, although they hadn't had any incidents over the three years of use, it was a health and safety concern, they worried that it could drop on someone's fingers. This was a perfect example of the power of follow ups, we had already been concerned about this internally and I was happy to be able to tell them that we had now developed a soft close mechanism fitted into the hinge system. They also had a problem with rubbish bags sometimes ripping when removed, as our very first model didn’t have an internal liner. We explained that we had also dealt with this problem and all models were now fitted with a galvanised liner. We came up with a solution by supplying them with separate liners that they could place inside their existing bins. They were so pleased with the improvements we had made to our bins that they ordered four more for their site.